Chiron

Adını Yunan mitolojisindeki Santor’lardan almıştır. Santorlar yarı at yarı insan mitolojik varlıklardır. Kiron; Satürn ile su perisi Philyra'nın çocuğudur. Vücudunun yarı at yarı insan olması nedeniyle annesi gözünde bir canavar olarak kabul edilen Kiron, annesi tarafından terkedilmiştir. Tanrı Apollo tarafından büyütülen Kiron, onun eğitimi ve gözetimi altında bir çok yetenek kazanmıştır. Kahin, doktor, öğretmen ve müzisyen olarak yetişir. Ayrıca okçuluk, avlanma gibi savaş sanatlarında bir uzmandır.

Kralların ve tanrıların çocuklarının öğretmeni olmuştur. Örneğin Aşil, Herkül ve tıp biliminin tanrısı Asklepios'un hocasıdır. Erdemli bir öğretmen olduğu için ondan ayrıca ahlak ve erdem, dini ritüeller gibi dersler de almışlardır. Tarihteki ilk bilimsel deney kültürünün Kiron'dan çıktığı düşünülmektedir.

Kendisine “Yaralı Şifacı” adının verilmesi ve Kiron'a ait sembolizmin oluşmasında payı olan hikaye şudur; Herkül savaş sanatları dersini alırken, Hydra adı verilen yılanın zehrine batırılmış okunun ucu ile yanlışlıkla Kiron'u bacağından yaralar. Kiron ölümsüz olduğu ve ölemediği için, bu yarayı yaşamı boyunca taşıyacak ve sakat kalacaktır. Kiron kendisi tıp konusunda ve alternatif tedaviler de uzman olduğundan sürekli kendi yarasını iyileştirmek için yöntemler geliştirir ve ilaçlar yapar.

Bunun sonucunda tıp alanına büyük hizmetleri olur, tüm savaşçıların savaş yaralarını iyileştirecek formülleri bulur. Ancak kendisini bir türlü iyileştiremez. Sonuçta böyle yaşamaktan bıktığı için, bir diğer yarı tanrı ışığı Zeus'tan çalan ve ömür boyu Hades'in yeraltı dünyasında bir kayaya zincirlere bağlı bir şekilde yaşamaya mahkum bırakılan Prometheus ile bir kader değiş tokuşu yapar. Zeus'la yaptığı anlaşmaya göre ancak bir ölümsüz onun yerini almak isterse serbest bırakılacaktır. Ve Kiron onu yerini alır. Prometheus serbest kalır ve Kiron yeraltında ölüme gider.

Astrolojik Sembolizm

· Şifa bulmak durumunda olduğumuz niteliklerimiz veya yaralarımız.
· Çözümsüz gördüğümüz sorunlar ve buna yönelik çabalarımız.
· Feda ettiklerimiz.
· İçten içe bildiğimiz gerçek kimliğimiz.
· Yaşadığımız acılar ve sıkıntılar sonucu edindiğimiz manevi ve ruhsal kazanımlarımız.
· İçsel rehberimizin bize öğüt verdiği konular.
· Yaşam deneyimlerimizden neler öğreneceğiz.
· Kendimizi bir anlamda ölümsüz kılmak için hangi konularla ilgileniyoruz.
· Yaralarımızın doğasını, bizim başkalarını nasıl yaraladığımızı anlatır.
· Başkaları için yapıp, kendimiz için yapamadıklarımız.
· Geçmiş yaşamlardan getirdiğimiz yaralar.
· Kendimizi kurban ettiğimiz konular.
· Toplumun genel normlarına uymayan yanlarımız.
· Benzerlerimizden bizi farklı kılan yönlerimiz. Bazen bu yönler bizim komplekslerimizdir.

Alıntı.
 
Son düzenleme:
Üst