Dinlerde ve Demonolatry'de "Satan"

Dinlerde ve Demonolatry'de Satan'ın Varlığı


Merhabalar. Bu konumda sizlere Satan’ın dinlerdeki yerini, etimolojisinden vs bahsedeceğim. Aynı zaman da Satan’ın Demonolatry’deki yerinden de bahsedeceğim. Fakat bunları detaylı olarak değil özet ve kısa olacak şekilde anlatacağım.


Semavi Dinlerde Satan

3 Din içerisindeki Satan’ın varlığına göz atarsanız rollerin hemen hemen aynı olduğunu görebilirsiniz.

Satan, aynı zaman da devil olarak bilinen bir varlıktır ve 3 Semavi dinde de farklı isimler kullanılır; İslamiyet’te İblis; Hristiyanlıkta devil, bazen ise Lucifer. Semavi dinlere göre bu varlık, insanları günaha teşvik eden bir varlıktır. Fakat Yahudilikte Satan, tipik olarak, “kötü eğilim” için bir metafor olarak görülen, Tanrı’ya boğun eğen bir ajan olarak ön plandadır. Ancak Hristiyanlıkta ve İslam’da ağırlıklı olarak Tanrı’ya isyan eden, insanları yoldan saptıran, o’na düşmüş bir dünya (cehennem) vaadedilmiş ve birçok Demon’a hükmeden düşmüş bir melek veya cin olarak görülür. Kur-an’da İblis olarak bilinen Satan, çamurdan yaratılan insan’a (adem) boğun eğmeyi reddeden ve insanları kötü şeylere teşvik eden, Cenneten kovulmuş ve ateşten yaratılan bir varlık olarak ön plandadır.


Ha-Satan olarak da bilinen bir figür olarak Satan, İbrani İncil’e bakıldığında ilk Yahveh’ye bağlı, Yahuda ulusunu göksel mahkemede yargılayan ve Yahveh’nin takipçilerininin sadakatini test eden göksel bir savcı olarak görülebilir. Apokrif kitaplardan olan Book of Jubilees’e bakıldığında Yahweh, Satan’a ve bir grup düşmüş meleklerle beraber insanları günah işlemeye teşvik etmeye ve onları cezalandırmaya izin verdiği görülebilir.

Burada durmak istiyorum ve “Satan” kelimesine etimolojik olarak biraz giriş yapmak istiyorum. Çünkü etimolojiyi anladığınızda diğer anlatacağım şeyleri anlamanız daha kolay olacaktır.



Etimoloji

“Satan” kelimesi başlarda bir varlığı temsil eden kelime olarak kullanılmıyordu. Daha çok “Düşman” veya “karşı gelmek” anlamlarında kullanılan bir kelimeydi. Eski Ahit’te birkaç yerde bu kelime’nin özel kelime olarak kullanılmadığı görülecektir. Örneğin Book of Samuel’de Davud, Filistinlerin Satan’ı (düşmanı) olarak sunulurken, Book of Numbers’da Satan kelimesi fiili olarak görülür: Yahwen’in Balaam’a Satan için Melek göndermesi (karşı koymak) gibi böyle kullanıldığı görülecektir.

Peki şunu sorabilirsiniz, “Peki Tanrı’ya ihanet eden varlık fikri nasıl gelişti?” diye. O’ndan da bahsedeyim. Yeni Ahit yazılmasından önce, Yahudi toplulukları arasında aslında “Satan”ın, Yahweh’e isyan eden ve takipçileri ile birlikte Cennetten atılan bir melek olduğunua dair fikir geliştirilmeye başlandı. Fakat şuna dikkat edin, geliştirilen bu fikir daha sonralardan Book of Enoch gibi kitaplara dahil edilecek olan bir fikirdir. Daha sonra geliştirilen bu fikir Yeni Ahit’te yer aldı.

Bu Satan, Yeni Ahit’in bazı bölümlerinde yer aldı. Bölümlerde aldığı rol ise insanları günah işlemeye teşvik eden bir figür olarak sunuldu; buna örnek verilmesi gerekirse mesela Book of Matthew ve Book of Luke kitaplarına bakarsanız Satan’ın İsa’yı ayartması gibi örnekler verilebilir.

Kısa ve öz olarak yukarıda bahsettiğim gibi, “Satan” kelimesi Eski Ahit’te bir fiil ve sıfat olarak karşımıza çıksa da Yeni Ahit’te bu kelime Tanrı’ya isyan eden bir varlık olarak karşımıza çıktığı görülecektir.




Satan genel olarak kötü olarak ön plan da olsa da bazı inançların buna karşı çıktığını göreceksiniz. Yani burada bahsettiğim Satanizm’e bağlı ekoller olabilir. Teistik Satanizm’de Satan, o’na tapınılan ve saygı duyulan bir Tanrı olarak ön plandadır. LaVeyan Satanizm’de Satan ise erdemli özelliklerin ve özgürlüğün sembolü olarak ön plandadır.

Son olarak, İncil’e baktığınızda Satan’ın görünümü asla anlatılmaz, ancak XIX. Yüzyıldan beri Hristiyan sanatında, boynuzları olan, çatal toynaklı, alışılmadı derecede kıllı bacaklara ve kuyruğa sahip olan, genellikle çıplak gösterilen ve elinde dirgenle olarak gösterilmiştir. Bunlar, Pan, Posedion ve Bes dahil olmak üzere çeşitli Pagan tanrılarından üretilen özelliklerin karışımıdır.

Şuana kadar 3 din için Satan’ın yerini az da olsa özet olarak anlatmış oldum. Buradaki bilgiler az olabilir fakat bir diğer konumda Satan’ın tarihteki etkisinden vs bahsedeceğim. O konuda daha detaylı anlatmayı umut ediyorum. Şimdi ise hafiften Demonolatry’e giriş yapalım.





Demonolatry’de Satan

Belki de en çok merak edilen konulardan biri ise Satan’ın Demonolatry’deki yeridir.

Demonolatry’e göre Satan, kişinin inancına göre bir tanrı olabilir veya olmayabilir. Çünkü Demonolatry’e yakından bakıldığında, aslında kişisel bir inançtır. Dolasıyla burada bir demonolatör’ün Satan’ı kabul ederken bir başka Demonolatör’ün Satan’ı kabul etmemesi bir çelişki bulundurmaz.

Bir çok demonolatör daha çok demonlara ilgi verdiği için Satan’ı ikinci planda tutabilir, bazıları ise Satan’ı tamamen reddebilir. Sonuçta Demonolatry, demonlara tapınımdır. Nasıl ki, Satanizm’de Satan ön plandaysa Demonolatry’de demonlar ön plandadır. Dolasıyla Satan ikinci planda kalmasına şaşırmamak lazım.

Fakat bununla kalmıyor, aynı şekilde birçok Demonolatör, Satan, Samuel, Lucifer gibi varlıkları tapınalacak demonlar olarak tanımlar. Burada “tapınmak” kelimesinin nasıl kullandığımı iyi anlamızda fayda var. Eğer The Complete Book of Demonolatry kitabı’na göz atarsanız birçok yerde Connolly’nin “tapınma” kelimesini aslında “o demonla çalışmak” olarak kullandığını göreceksiniz. Tam da bu anlamda kullandım.

Bu size çılgınca gelebilir fakat Satan’la çalışmanın imkansız olmadığını hatta Satan’ı invoke ettiğini iddia eden bir çok Demonolatör bile var.




Kendi Görüşlerim

Tabi ki burada kendi görüşlerimi yansıtmam biraz tuhaf gelebilir ancak yararlı olacağını düşünüyorum.

İnfernal’a geniş bir açıdan bakarsanız her demon’un bir ünvana sahip olduğunu göreceksiniz. Burada bahsettiğim ünvanlar dükler, prensler ve krallar olabilir. Goetia’da bile demonların özelliklerinden bahsedilmeden önce ilk olarak o demon'un ünvanından bahsedildiğini göreceksiniz ki tam da anlatmak istediğim bu. Fakat en üst seviye bir ünvan var ki bu da Satan ünvanıdır. Şimdi İnfernal’da Satan’ın unvan olduğunu söylemem biraz garip gelebilir fakat Demonlar’la yakın çalışan için anormal bir bilgi değildir.

Satan ünvanına sahip olan varlıklar tamamen üst konumlarda olan varlıklardır. Normal Demonlarla aynı pozisyonlarda değillerdir. Bu yüzden Satan ünvanına sahip olan varlıklara demon denmez. Bu ünvana sahip olanlar yani ne demondur ne de melektir.

Peki, bu ünvana sahip olan varlıklar kimlerdir?” diye bir soru gelebilir. Popüler olan varlıklarla beraber birçok varlık vardır. Mesela Ba’al Zebul, Azazel, Belial, Samuel vs. gibi VARLIKLAR Satan ünvanına sahiptir. Tabi ki bununla sınırlı değil.


- Şunu da ekleyim Belial satan ünvanına sahip olsa da kendisi bunu kabul etmiyor. -

Bu varlıklara “demon” denmediğine dikkat edin. Bunların varlığı ne olduğu bilinmediği için bu ünvana sahip olan varlıklara satan diye hitap ederiz. Mesela Demonolatry’e bağlı bir forum’a veya herhangi bir forum’da biraz gezinin bu ünvana sahip olan varlıklara satan diye hitap edildiğini sık sık göreceksiniz.

Kısaca internette demonlar olarak gördüğümüz bir çok varlık Satan ünvanına sahiptir. Fakat her gördüğünüz demon bu ünvana sahiptir demiyorum, yanlış anlaşılmasın.

Son olarak, Satan olarak bilinen bu varlıklar’ın başında bir varlık vardır. Bu da Samuel’dir. Samuel, Satan’ların başı olarak bilinir. Yani bu Satan ünvanına sahip olanların başkanı.

Dolasıyla İnfernal için Satan kelimesi çoğula dönüşüyor ve en azından bana göre günümüzde gördüğümüz “satan” kelimesinden çok uzaktır.

Buradaki anlattıklarım bilgiler, çoğu Demonlar tarafından öğrendiğim bilgilerdir. Ancak bu bilgiler biraz kafa karıştırıcı ve absürt gelebilir, bunun farkındayım fakat bir Demonla çalışan varsa aranızda o’na sormanız daha iyi olacaktır. Ayrıca sorularınız varsa da dm'den veya buradan sorabilirsiniz.



Son olarak

Burada birden tarihten ve dinlerden girip daha sonra kendi görüşümü bahsetmek size tuhaf gelebilir fakat, öncelikli olarak sadece Satan'ın Demonolatry'deki yerini ve kendi elde ettiğim bilgilerden yararlanarak anlatacaktım fakat böyle bilgi eksikliği ve anlamsız olacağını düşündüğüm için Satan'ın etimolojisini ve özet olarak semavi dinlerdeki yerini de ele almak istedim.



“Hayatta ve sonrasında sizin için buradayız, göreceksiniz ki zaman zaman sizi sınayabiliriz, bazen ise sizi korkutabiliriz ama aynı zamanda bunu yaparken sizi güçlendireceğiz ve sizi koruyacağız.”
- Ba’al-Zebul




Umarım bu konu faydalı ve açıklayıcı olmuştur.



Bu konu için kullandığım ek kaynakçalar:


https://en.wikipedia.org/wiki/Satan
https://en.wikipedia.org/wiki/Satanism
https://www.britannica.com/topic/Satan
 
Üst