Nihilizm Nedir?

Nihilizm; Varlığı, değerleri ve ahlâkı reddeden bir akımdır. Antik Yunan’dan günümüze kadar filozofların görüşleri ile gelişmiş bir öğretidir.

Nihilizm 19. yüzyılda Rusya da ortaya çıkan bir akımdır. Bazılarına göre antik çağlardan beri vardır. Kelime kökeni olarak latince "nihil" kelimesinden gelir anlamıda "hiç" demektir. Genel olarak hiç birşeyin anlamı olmadığını savunur. Tanrı veya Tanrılar yoktur ahlak yoktur düzen ve otorite yoktur. Her şey anlamdan ve değerden yoksundur. Siyasi iktidarsızlık, sonu bitmeyen savaşlar ve yoksulluk Nihilizmin yayılmasında büyük bir rol oynamıştır. Yunan filozof Gorgias, hiçciliğin fikir babalarındandır. Bilginin ve değerin var olmadığını savunmuştur.
Nihilizm terimini ilk olarak Friedrich Heinrich Jacobi kullanmıştır. Rusyada ise Nikolay Nadezhdin tarafından Nihilist Toplantısı adında bir makale kaleme alınmıştır. Turgenyev ise Romanında Bazarov adında nihilist bir karaktere yer vermiştir ve genel anlamda dünyada Neyzen Tevfik, Friedrich Nietzsche, Henry Thomas Buckle, Arthur Schopenhauer, Max Stirner, Ludwig Andreas Feuerbach, Albert Camus, Jean Paul Sartre ve Herbert Spencer tarafından kabul görmüş ve desteklenmiştir.
Birçok kola ayrılan nihilizmin bazı çeşitleri şunlardır;

Ahlaki Nihilizm: Etik nihilizm olarak da adlandırılır. Ahlakın nesnel gerçeğe özgü bir şey olarak var olmadığını iddia eden görüştür. Tüm ahlâki inanç ve iddiaların doğru olmadığına inanır.

Mereolojik (Mantıksal) Nihilizm: Ayrı ayrı bölümlerden oluşan cisimlerin varlığını inkâr eder. Kompozisyonel nihilizm adı da verilir. Bu görüşe göre, görünen cisimler yanlış bir algının ürünüdür.

Varoluşsal Nihilizm: Varoluşçuluk temeline dayanır. Hayatın hiçbir değer ve anlamının olmadığı inancı hakimdir. Evren, hayat ve insanlar varoluşun bütünlüğünde anlamsızdır.
 
Üst