Phobos'un Ölüm Spirali

rosemary

Üye
Phobos, Mars'ın iki uydusundan biridir ve bu uydular arasında en büyüğüdür. Ayrıca Phobos, Antik Yunanca Φόβος, ''korku'' anlamına gelmektedir ancak Yunan mitolojisinde3B4F6CB7-C25A-4A45-979F-D9E2C5759ECB.jpegki tanrı Phobos ile karıştırılmamalıdır çünkü ismini buradan almamaktadır. Yörüngesi Mars'a o kadar yakındır ki Mars yüzeyindeki bir gözlemciye göre bu uydu günde aşağı yukarı iki kez doğup batar. Phobos'un bir zamanlar asteroid olduğu, ancak Mars'ın kütleçekimine yakalanarak gezegenin yörüngesine girdiği düşünülmektedir.

Eşzamanlı yörünge yarıçapı'nın
* altında olduğundan, gelgit kuvvetleri yörüngesini daha da alçaltmaktadır. Ölüm spirali dediğimiz olay da budur. Phobos bu ölüm spiralini tamamladığında ya Mars'a düşecek ya da parçalanarak aynı Satürn'ün etrafında olduğu gibi, Mars'ın etrafında da küçük bir halka oluşturacaktır.

Araştırmalara göre Phobos ve Deimos (Mars'ın diğer uydusu) karbon tabanlı kF67F1E6A-6AB5-4DC1-8E55-34B0316729FF_4_5005_c.jpegaya oluşumlarıdır. Fakat düşük yoğunlukta olmaları sadece kayadan değil, buz ve kaya karışımı olduklarını da ortaya çıkarır. Sovyet aracı ''Phobos 2'' birkaç Phobos resmi gönderebilmiş (sağdaki resim) ve uydudan zayıf da olsa bir gaz çıkışı saptanmış, fakat gazın ne olduğu belirlenemeden araçla olan bağlantı kopmuştur. Bu gaz hakkında henüz bir şey bilinememiş olsa da yapılan tahminler bu gazın tabiatının su olduğunu göstermekte. 2024 yılında Japon Uzay Ajansı (JAXA), hem Phobos hem de Deimos'a bir uzay aracı indirmek için Martian Moons eXploration (MMX) olarak bilinen yeni bir görevi başlatacak. 2029'da ise erişilen bilgilerin ve örneklerin Phobos'un çizgili yüzeyinde neler olduğunu ortaya koyması bekleniyor.


* Eşzamanlı yörünge yarıçapı:
Bir uydunun gezegenin etrafında, ve gezegenin kendi etrafında dönüş süresi kadar bir zamanda döneceği yüksekliği ifade eder. Böyle bir uydu yüzeydeki gözlemci için her zaman aynı noktadadır. Tıpkı Dünyada, iletişim uydularında olduğu gibi.
 
Üst