Safsatalar Giriş 1: Safsatalar Nedir? Ne Değildir?

Safsatalar(fallacy), günümüzün her alanında görebileceğimiz, savlara karşı hileli akıl yürütmemizi ‘sağlayan’ yalancı savlardır diyebiliriz. Bu “yalancı savlar” aklın kusurunun bir eseridir ve yine aklın kusuruna hizmet ederler.

Safsata mevzusu pek çok yerde, olaylarda yanlış karar verme olarak tanımlanır fakat safsatalarda yanlış karar verme değil de yanlış akıl yürütme söz konusudur.

Aristo’dan günümüze kadar safsatalar pek çok yerde kullanılmıştır. Sofistlerin bolca kullandığı bir yöntem olarak başlamış şimdi ise siyasette bolca kullanılmaktadır. Aristo safsataların hepsine belirli isimler vererek sınıflandırmaya başlamıştı yaklaşık 19 adet sınıflandırabilmişti, şuan ise bu sayı milyonlara yaklaşmıştır.

Yukarıda safsatayı tanımlarken ‘’akıl yürütmemizi ‘sağlayan’ yalancı savlardır’’ cümlesini kurmuştum. Burada dikkatinizi çekmek istediğin nokta sağlamak sözcüğü, kimin tarafından hangi ortamda kullanıldığına göre değişecek bir durum çünkü bu eğer siz kendi hayatınızda alacağınız kararlarda (istemeden) başvurduğunuz bir yöntem ise hileli akıl yürütmemizi sağlamaz, sebep olur. Karşımızdaki savı geçersiz göstermek istediğimiz için kullanacağımız bir yöntem ise karşımızdakinin hileli akıl yürütmesini sağlamış oluruz.

Kısaca demek istediğim ve aslında bu konu hakkında yazmaya başlamamın sebebi de etrafımızdaki yalancı savları fark edebilmemiz ve yeri geldiğinde bir silah olarak safsatalardan yararlanabilmemiz..
 
Üst