Stockholm Sendromu

Stockholm Sendromu Nedir?
Rehinelerin, kendisini esir alan kişilerle duygusal bir bağ kurması ve bu süre boyunca geçen zamanda onlara yardım etme haline Stockholm Sendorumu denir.
Bu sendromun ortaya çıkmasını sağlayan temel neden hayatta kalma iç güdüsüdür. Temel ihtiyaçlardan dolayı esir alınan kişi kendisini esir alana bağımlı hisseder. Yapılan ufak iyilikleri bile gözlerinde büyütüp yoğun minnet duyguları beslerler . Zaman geçtikçe onların gözlerinden görmeye ve anlamaya başlarlar.
Stockholm Sendromu İlk Ne Zaman?
Stockholm Sendorumu ilk 1973 yılında yaşanan bir olayda ismini alır.
Bir banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca esir alınan banka görevlisi kadın soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla beraber kadın nişanlısından ayrılır. Soyguncunun hapisten çıktıktan sonra onunla evlenir.

Kimler Stockholm Sendromuna Yatkındır?
Kişiliği tam gelişmemiş kişilerde daha sık rastlandığını , sıradan olaylardan çabuk etkilenen kişilerde Stockholm Sendorumu daha yatkındır diyebiliriz.
Kişi yüksek bir travma yaşamışsa ve sendroma da yatkınlığı varsa yüksek ihtimal o yöne yönelecektir.

Stockholm Tedavisi?
Yaşadığı travmaya göre bir tedavi programı uygulanmalıdır.
Psikoterapi teknikleri uygulanıp suçlunun asıl niyeti gösterilmeli, kurbanın bu durumda suçlu olmadığını, gerekirse ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
 
Üst