Gece V

𝓚𝓲𝓷𝓰 𝓸𝓯 𝓥𝓸𝓷
Yönetici
Lider
Transpersonel psikoloji

Transpersonel psikoloji, insan zihninin aşkın veya ruhsal yönleri üzerinde araştırmalar yapan psikoloji okulu. Dini dönüşüm, değişik bilinç halleri, trans ve diğer ruhsal etkinlikleri inceleyen transpersonel psikoloji, modern psikoloji teorilerini mistisizmin farklı formları ile bütünleştirme girişimidir.
Geleneksel psikolojinin öngördüğünden daha yüksek insani gelişim seviyeleri vardır.

Bu, transpersonel psikologlar tarafından öne sürülmüş iddialı bir cümledir. İnsan deneyiminin egonun ötesine geçebileceğine, aşkın (metafizik, spiritüel) olana ulaşabileceğine ve yaşamlarımızı sevgi, şefkat, merhamet ve anlamla doldurabileceğine inanıyorlar.

Transpersonel psikoloji, insan deneyiminin manevi ve spiritüel, aşkın yönlerini incelemeye odaklanan bir psikoloji dalıdır. Benliğimiz ile yüksek bilincimiz arasındaki bağlantının nasıl büyümeye ve kişisel gelişime yol açabileceğini anlamaya çalışan bir yaklaşımdır. Bu makalede transpersonel psikolojinin psişeyi incelemek için nasıl yeni bir yaklaşım sunduğunu ve kendini gerçekleştirmenin ne anlama geldiğini araştıracağız. Bilincin genişlemesinin nasıl kişisel gelişime yol açtığına ve mistik deneyimin hem psikoza benzerlik ve farklılıklarına bakacağız.

Transpersonel psikoloji ve kendini gerçekleştirme arayışı

1703073101663.pngAbraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insan gelişiminin nihai hedefi kendini gerçekleştirmektir. Bu süreç, kendinizin en iyi versiyonu olmanızı, potansiyelinizin en üst noktasına ulaşmanızı ve yaşam amacınızı gerçekleştirmenizi ifade eder.

Kendini gerçekleştirmeye ilişkin geleneksel görüşler, olumlu benlik saygısı, kendine güven ve özerklik gibi belirli psikolojik özelliklerin kazanılmasını vurgular. Kendini gerçekleştirmeye ilişkin transpersonel bakış açısı egonun ötesine geçer ve daha yüksek bir benlik veya bilinçle bağlantıya odaklanır.

1703074981858.png
Transpersonel psikoloji insanların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.


Benliği transpersonel ile ilişkilendiren teoriler
Bir filozof ve önemli bir çağdaş transpersonel teorisyen olan Ken Wilber, gerçekliğin ve ruhun düzeyler halinde organize edildiğine inanıyordu. Bu fikrini Transformations of Consciousness adlı kitabında sunmuş ve insan gelişiminin on aşamasını içeren bir model ortaya koymuştur. Modelinde çakra sistemi ve tantrik yoga gibi doğu fikirlerinden unsurları birleştirir. Bu aşamaları üç seviyeye ayırır: pre-personal, personal, ve transpersonal.

Pre-personal işlevsellik, içgüdüsel arzuların takip edilmesiyle karakterize edilir ve temel ihtiyaçlar tarafından şekillendirilir. Personal işlevsellik egoya yöneliktir ve ego tarafından aracılık edilir. Transpersonal işlevsellik, insanların bireysel kaygılarıyla daha az özdeşleştiğinde ve kişisel kimliğin ötesindeki gerçeklikle bağlantı kurduğunda ortaya çıkar. Transpersonel hallerde egonun sınırları çözülme eğilimindedir ve özne/nesne ilişkileri değişir veya çöker. Bu, derin bağlantı deneyimleri olasılığını doğurur.

Tanınmış bir psikiyatrist, LSD araştırmacısı ve transpersonel psikoloji alanında öncü olan Stanislav Grof da kendini gerçekleştirme sürecinde kendini aşmanın öneminden bahsediyor. Kendini gerçekleştirmenin sadece kişinin potansiyeline ulaşması değil, aynı zamanda egonun sınırlarını aması ve tüm varlığın kaynağıyla bağlantı kurması olduğuna inanıyor. Bireyler bu bağlantıyı meditasyon, dua ya da nefes egzersizleri gibi çeşitli ruhsal uygulamalar yoluyla başarabilir, bu da onların daha yüksek bilinç durumlarına ulaşmalarını ve ruhlarının daha derin kısımlarına dalmalarını sağlar.

Grof, karısının yardımıyla kişinin egonun sınırlarını aşmasına ve değişmiş bilinç durumuna (ASC) girmesine olanak tanıyan bir nefes çalışması yöntemi geliştirdi. Holotropik nefes çalışması olarak adlandırılan bu yöntem, bastırılmış anılara erişmek için çağrıştırıcı müzik, hiperventilasyon, perinatal deneyimler ve arketipsel damgalamayı kullanır. Holotropik nefes yoluyla keşfedilen bastırılmış girdi, bir terapistin yardımıyla bütünleştirildiğinde kişisel gelişime, iyileşmeye ve "kendini gerçekleştirmeye" yol açabilir.

Kendini gerçekleştirmeye yönelik transpersonel yaklaşımlar


Transpersonel psikoloji, meditasyon ve farkındalık uygulamaları, manevi uygulamalar, değişen bilinç durumlarının araştırılması ve transpersonel psikoterapi gibi terapötik yaklaşımlar dahil olmak üzere, kendini gerçekleştirmeye yönelik çeşitli yaklaşımlar sağlar. Transpersonel psikoterapi, geleneksel konuşma terapisinin yanı sıra rüya çalışması, dua ve rehberli imgeleme gibi teknikleri içerebilir.

Meditasyon ve farkındalık uygulamaları, kendini gerçekleştirmeye yönelik transpersonel yaklaşımın önemli parçalarıdır. Bu uygulamalar zihni sakinleştirir ve bireyin şimdiki ana odaklanmasına yardımcı olur, bu da kendiyle ve aşkın olanla daha derin bir bağlantı kurulmasına olanak tanır. Çalışmalar meditasyonun zihinsel sağlığı iyileştirebileceğini, empati ve şefkat duygularını artırabileceğini göstermiştir.

Manevi uygulamalar aynı zamanda transpersonel psikolojinin önemli bir parçasıdır. Budizm, Hıristiyanlık ve Hinduizm gibi manevi gelenekler, kendinizden daha büyük bir şeyle bağlantı kurmanın bir yolunu sağlar ve bu da insanların hayattaki amaç ve anlam duygularını artırabilir.

Değişmiş bilinç durumlarının keşfi, kendini gerçekleştirmeye yönelik başka bir transpersonel yaklaşımdır. Ölüme yakın deneyimler, psychedelic deneyimler ve mistik deneyimler gibi bu durumlar, insan deneyiminin doğasına ilişkin derin içgörüler sağlayabilir. Örneğin, Grof'un holotropik nefesi, transpersonel terapötik süreç için yararlı olan, değişen bir bilinç durumunu kolaylaştırabilir.

Değişen bilinç durumları, psikedelik bitkiler ve bileşikler kullanılarak da tetiklenebilir. Psikedelik destekli tedavinin, 9 randomize klinik çalışmanın meta-analizinde depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve sosyal anksiyete gibi zihinsel bozukluklara faydalı olduğu gösterilmiştir.

Transpersonel psikoterapiye yönelik tüm yaklaşımlar, bireyin egonun sınırlarının ötesine geçmesine, ruhun daha derin kısımlarına erişmesine ve daha fazla kişisel farkındalığa ve kendini gerçekleştirmeye ulaşmasına yardımcı olmak için manevi geleneklerden ilham alan unsurları içerir.

Mental sağlıkta transpersonel psikoloji
Transpersonel psikoloji, manevi ve aşkın olanın önemini vurgulayarak, zihinsel sağlık ve refah konusunda geleneksel psikolojinin tasvir ettiğinden farklı bir bakış açısı sağlar. Ruh sağlığının nihai amacının yalnızca duygusal ve psikolojik istikrarı sağlamak değil, aynı zamanda benliğin manevi ve spiritüel yönlerini geliştirmek olduğunu kabul eder.

Transpersonel terapi, kişinin daha yüksek bir bilinç durumuna, ruhsal keşiflere ve şimdiki zamanda bulunarak içsel bilgeliğini keşfetmesini teşvik eden bir danışmanlık ve psikoterapi şeklidir.

Transpersonel terapi seansı sırasında terapist ve danışan, kendini keşfetmeye yönelik güvenli ve destekleyici bir ortam yaratmak için birlikte çalışır. Transpersonel psikoloji alanında eğitim almış terapistler tarafından kullanılan manevi uygulamalar ve teknikler arasında, danışanların ruhlarının daha derin kısımlarına erişmelerine yardımcı olmak için meditasyon, farkındalık, yönlendirilmiş imgeleme ve görselleştirme yer alır.

Yönlendirilmiş imgeleme durumunda terapistler, psikolojik zorlukları ortaya çıkarmak ve çözmek için hastalara duyusal açıdan zengin bir deneyim boyunca rehberlik etmede aktif bir rol oynarlar. Carl Jung, imgelemenin sezginin dili olduğuna inanıyordu ve imgelemenin bu şekilde keşfedilmesi, duygusal ve sezgisel süreçlerle doğrudan düşünceden daha derin bir temas kurulmasına olanak sağlıyordu. Bir terapistin yardımıyla görüntülerin araştırılması, hastanın sorunlarına dair içgörü kazanmasına yardımcı olur ve bu da iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Transpersonel bir yaklaşım tamamen geleneksel konuşma terapisinin yerini almamalıdır. Bunun yerine, iyileşmeye bütünsel bir yaklaşım sağlamak için danışmanlık ve psikoterapi gibi geleneksel ruh sağlığı tedavileriyle entegre edilmelidir.

Transpersonel psikoloji alanına yapılan katkılardan biri, mistik deneyim yaşamanın normalleştirilmesi ve psikozdan ayrıştırılmasıydı. Mistik bir deneyim, ilahi olanla bağlılık ve birlik hissine sahip olmayı ima eder ve bu, kültürler arası ve birçok büyük dinde mevcut olan yaygın bir olgudur.

Psikoz aşkın duygu ve deneyimleri içerse de psikozun sonucu olumsuzdur, oysa mistik deneyim kişisel gelişime ve kendini aşmaya yol açabilir. Transpersonel bir psikolog, danışanların psikiyatrik geçmişlerini ve semptomlarını araştırarak ve manevi deneyimlerinin doğasını değerlendirerek, danışanların mistik bir deneyimle mi yoksa psikozla mı uğraştıklarını anlayabilir

Psikolojiye transpersonel bakış açısı

1703077361749.png
Transpersonal psikoloji insanlara kendini dönüştürmeye ve aşkın olanla bağlantı kurmaya yönelik bir yol sunar.
Transpersonel psikoloji, kendini gerçekleştirmenin ne anlama geldiğine dair benzersiz bir tanım sağlar ve geleneksel psikolojinin öngördüğünün ötesine geçen gelişim aşamaları olduğunu vurgular. İnsanları tam potansiyellerine ulaşmaya ve egolarının sınırlarını aşmaya, ilahi olanla bağlantı kurmaya teşvik eder.

Bazı eleştirmenler transpersonel psikoloji çalışmasının sahte bilim olduğunu düşünüyor, ancak kişilerarası psikolojiyi destekleyen ve kişilerarası psikoterapinin zihinsel sağlık için faydalı olduğunu gösteren çalışmalar da var.

Eğer transpersonel psikoloji alanına giren psikedelik destekli terapiyi destekleyen araştırmaları dahil edersek, mental sağlık için profesyonel gözetim altında bilinç durumlarının keşfini destekleyen sağlam bir araştırma yelpazesi bulunmaktadır.

Transpersonel psikolojinin evrensel olarak insanlara yardım etmenin güvenilir bir yolu olarak kabul edilmeye yetecek kadar kanıt toplayıp toplayamayacağını zaman gösterecek. O zamana kadar geleneksel terapiye tamamlayıcı bir yaklaşım olarak kullanılabilir.

Ayrıca bazı sorular,

Transpersonel psikoloji yasal mıdır?
Transpersonel psikoloji, insan deneyiminin doğasını, ruhsal gelişimi ve benlik ile varoluşun daha yüksek bir düzeyi arasındaki bağlantıyı araştıran meşru bir psikoloji dalıdır.

"Transpersonel" terimi, transpersonel psikoloji alanının kurucuları Anthony Sutich, Abraham Maslow ve Stanislav Grof tarafından popülerleştirildi. Bu grup aynı zamanda transpersonel psikoloji çalışmalarına adanmış ilk bilimsel dergiyi de kurmuşlardır.

Transpersonel Psikoloji Dergisi, 1970 yılından bu yana bu alanla ilgili çalışmaların yayınlandığı hakemli bir dergidir. 2021 yılında kanser hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyeteye karşı etkili bir müdahale olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların meme kanserinden muzdarip olduğu başka bir çalışmada, transpersonel terapi depresyonla ilişkili semptomları azaltmada etkili olmuştur.

Çalışmalar ve meta-analizler ayrıca psychedelic destekli terapinin ve değişen bilinç durumlarının profesyonelce denetlenen araştırılmasının depresyon, anksiyete ve TSSB'den muzdarip olanlara fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Transpersonel yaklaşımın 3 teması nedir?
Transpersonel yaklaşım, insan doğasını bütünsel olarak araştıran, zihni, bedeni ve ruhu araştırmasına dahil eden psikoloji içindeki bir bakış açısıdır. Transpersonel yaklaşımın üç teması şunlardır:

Egonun ötesinde psikoloji, egoya ve onunla ilgili patolojilere bakar. Aynı zamanda benliğin sınırlarını test etmeyi ve birey ile evren arasındaki bağlantıyı anlamayı da içerir.

Bütünleştirici/bütüncül psikoloji, insan zihnini incelemek için tekil bir yaklaşım oluşturmak amacıyla farklı psikolojik bakış açılarını ve teorileri bütünleştirmeyle ilgilidir. Bu, deneyimlerini anlamak ve kişisel gelişimi teşvik etmek için bireyin düşünceleri, duyguları, inançları ve davranışları da dahil olmak üzere bir bütün olarak değerlendirilmesini içerir.

Dönüşüm psikolojisi, meditasyon ve farkındalık gibi kasıtlı uygulamalar ve deneyimler yoluyla kolaylaştırılan kişisel ve sosyal değişimi inceleyerek bireyler ve topluluklar için büyümeyi teşvik etmeyi vurgular.

Basit kelimelerle transpersonel psikoloji nedir?
Transpersonel psikoloji, bireyin egosunun veya benlik duygusunun ötesine geçen insan deneyimlerini keşfetmeye odaklanan bir psikoloji dalıdır. Bu deneyimlerin ardındaki daha derin anlam ve amacı anlamayı amaçlayarak insan yaşamının spitirüel, mistik ve aşkın yönlerini inceler.

Transpersonel psikoloji, bireylerin kişisel gelişim, kişisel farkındalık ve refah elde etmelerine yardımcı olmak için çeşitli dini ve kültürel geleneklerden ve modern psikolojik teorilerden gelen fikirleri birleştirir.

Transpersonel psikolojiyi anlamaya yardımcı olacak basit bir metafor, insan deneyimini engin bir okyanus olarak düşünmektir. Geleneksel çerçevede eğitim almış psikologlar yüzeydeki dalgalara odaklanarak onların kalıplarını ve davranışlarını analiz edebilirler. Bunun tersine, transpersonel psikologlar yüzeyin derinliklerine bakmayı ve insan bilincinin, maneviyatının ve birbirine bağlılığının derinliklerini keşfetmeyi amaçlar.

Referanslar,
Maslow, A. H. (1962). Toward a psychology of being, Princeton (D. van Nostrand Company) 1962.
Wilber, K., Engler, J., & Brown, D. (1986). Transformations of consciousness: Conventional and contemplative perspectives on development. Boston: Shambhala.
Grof, S. (1988). The adventure of self-discovery: Dimensions of consciousness and new perspectives in psychotherapy and inner exploration. State University of New York Press.
Kasprow, M. C., & Scotton, B. W. (1999). A review of transpersonal theory and its application to the practice of psychotherapy. The Journal of psychotherapy practice and research, 8(1), 12.
Luoma, J. B., Chwyl, C., Bathje, G. J., Davis, A. K., & Lancelotta, R. (2020). A meta-analysis of placebo-controlled trials of psychedelic-assisted therapy. Journal of Psychoactive Drugs, 52(4), 289-299.
Fourianalistyawati, E. The Effectivity of Transpersonal Therapy (Visualization, Affirmation, Release) to Reduce Depression in Women with Breast Cancer.
Mallamace, M., De Luca, B., & Aragona, M. (2021). The effect of transpersonal group psychotherapy on depression, anxiety and post-traumatic disorder on cancer patients.
Buckler, S. (2012). An Hermeneutic analysis of transpersonal education: Policies, principles and practices. Literacy Information and Computer Education Journal, 3(1), 560-567.
 
Üst