Uzaydan Gelen İlginç "WOW!" Sinyali

Lament

Teğmen
Üye
Merhaba kargalar! Bu yazıda sizlere seneler önce uzaydan gelen bir sinyalden bahsedeceğim. Keyifli okumalar!

WOW!

Bundan tam 45 yıl önce uzay boşluğundan insanlığın kulağına ulaşan bir sesin, dünya dışı varlıkların bizlere ilettikleri ilk mesaj olabileceği fikri büyük heyecan yarattı. "Wow!' sinyali olarak isimlendirilen ve sadece bir kez duyulan bu ses gerçekten de dünya dışı varlıklar tarafından mı gönderilmişti?
1718803961517.pngDünya dışı varlıkların gerçek olup olmadığı yıllardır tartışılan bir konu. Dünyaca ünlü bilim insanı Stephen Hawking başta olmak üzere; “Teknoking” Elon Musk, ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yine ABD eski Başkanı Ronald Reagan ve daha birçok önemli isim geçmişte dünya dışı varlıkların gerçek olduklarını düşündüklerini belirten açıklamalar yaptı.

1977 yılının Ağustos ayında ABD’de bulunan Ohio State Üniversitesi’nde uzay bilimleri ve astronomi alanında çalışan uzmanlardan gelen açıklamalar, dünya dışı varlıklar konusunda büyük heyecan yaratmıştı.

Üniversitede bulunan Big Ear (Büyük Kulak) adlı radyo teleskopunun yakaladığı ve Yay Takımyıldızı yönünde yankılanan dar bantlı radyo sinyali daha önce hiç görülmemiş derecede garipti ve dünya dışı akıllı yaşamın ilk kanıtı olabileceğine inanılıyordu.Dünya dışı varlıkların konuşmalarına kulak misafiri olduğumuz düşüncesi zaman içerisinde o kadar yaygınlaştı ki pek çok prestijli kurum bu alanda çalışmalarını derinleştirdi.

1971’de NASA tarafından başlatılan Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) projesi kapsamında Ohio State Üniversitesi’nde kurulan Big Ear Radyo Teleskopu, 1977 yılına gelene kadar diğer gezegenlerden gelen mesajların varlığının saptanması ve incelenmesi amacıyla faaliyet yürütüyordu.Çalışmanın başında bulunan Dr. Jerry R. Ehman, 15 Ağustos 1977'de, Yay Takımyıldızı doğrultusundaki bir bölgeden gelen ve bazı özellikleri nedeniyle fazlasıyla dikkat çeken 73 saniyelik sıra dışı radyo sinyalini kayıt altına aldı.

Dr. Ehman geçirdiği şokun ardından tekrar tekrar dinlediği kaydın bilgisayar çıktısındaki "6EQUJ5" kodlu sinyal izini daire içine aldıktan sonra hemen yanına da “Wow!” (Vay be) yazdı.Dr. Ehman'ın o anda yaşadığı şaşkınlık ve heyecan nedeniyle yazdığı bu “Wow!” tepkisi, yakalanan sinyalin adı olarak kayıtlara geçti.

Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemleriydi ve uzay yarışının zirveye taşınmıştı. Uzaya duyulan merak nedeniyle “Wow!” sinyalinin dünya dışı akıllı yaşam formlarından kaynaklandığı fikri ağırlık kazanmıştı. Ne de olsa, 1 dakika 13 saniyelik bir sinyaldi ve uzaydaki diğer seslerden tam 30 kat daha yüksekti.
1718804049728.pngAncak bilim insanları ilerleyen dönemde sinyalin tespit edildiği Yay Takımyıldızı’nın, 2,5 derece güneyini defalarca dinlemelerine rağmen ikinci bir sinyal alınamadı. İlerleyen dönemde yapılan araştırmalarda bu sinyalin bir yıldızda veya bir başka doğal kaynakta meydana gelmiş bir gürültü olup olmadığı incelendi. Ancak somut bir sonuç alınamadı ve SETI projesi başka yönlerde devam etti. 2017 yılında Mars’a gönderilen “Curiosity” aracının çektiği görüntülerin yanı sıra, aynı yıl Güneş Sistemi’ne kısa süreliğine uğrayıp giden “Oumuamua” asteroidinin dünya dışı akıllı yaşam kaynaklı olabileceği iddia edildi. Yeni bulguların ışığında, bilim insanları son bir kez daha “Wow!” sinyalinin aslında ne olduğunu araştırmaya karar verdi.

Dr. Ehman sinyale ilişkin 45 yıl önce hazırladığı raporda, “Daha önce bu kadar güçlü bir sinyal görmemiştim. Bu bana göre uzaydan gelen bir çeşit ‘Merhaba’ anlamına geliyordu” diyerek, dünya dışı akıllı yaşam varlıkları ile iletişime geçebileceğimizi belirtiyordu.


“Sonuç olarak onların akıllı varlıklar olduklarını ön görüyorsak, birbirleriyle veya bizimle iletişim kurmak için sadece bir mesaj yayınlamamışlardır, değil mi?” diyen astrofizikçi Kipping, sinyalin tek seferden daha fazla gönderilme ihtimalinin yüksek olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Muhtemelen bunu tekrar tekrar deneyeceklerdir. Büyük olasılıkla da düzenli aralıklarla tekrar edilen sinyaller bulunuyordur.”
Bilim insanları muazzam bir sabırla küçük bir sinyal bulabilmek için aylarca teleskobun topladığı verileri inceledi. Altı gözlem periyodunda 14 saat boyunca yorulmadan uzayın derinliklerine kulak kabartan uzmanlar, uzay boşluğunun olağan sesinden başka bir şeyi kaydetmeyi başaramadı.Fakat şu soru bilim dünyasının kafasını bir hayli kurcalıyor:

Ya bu sinyaller belli aralıklarla, örneğin yüzyılda bir tekrarlanıyorsa? Aradan geçen zaman zarfında sinyale tekrar denk gelememe sebebimiz bu olabilir mi?


Skína í myrkrinu þar sem vonin fæðist.
 
Üst