fro'ghla'tasch
Üye
"Hiç kimsenin önünde boyun eğmeyin. Sizler bilgeliğin ve kendininizin efendisiniz. Hükümdar olarak kendi hakkınızı kaybederseniz, bir başkası onu seve seve alır ve sizi onun iradesine karşı boyun eğdirir.”
- King Belial
The Lesser Key of Solomon
Lemegeton Clavicula Salomonis veya sadece Lemegeton olarak da bilinen The Lesser Key of Solomon, demonoloji üzerine yazılmış anonim bir büyü kitabıdır. 15-16. yüzyılın ortalarında, çoğunlukla birkaç yüzyıl daha eski malzemelerden derlenmiştir. Ars Goetia, Ars Theurgia-Goetia, Ars Paulina ve Ars Notoria olmak üzere 5 kitaba bölünmüştür. [1]
Birinci bölüm olan Ars Goetia, ilk defa Hermetic Order of the Golden Dawn kurucularından S.L MacGregor Mathers tarafından ingilizce’ye tercüme edilmiştir. Bu kitap, M.Ö 10 yüzyılda yaşamış olan Süleyman tarafından yazıldığı iddia ediliyor ve buna MacGregor Mathers dışında çok az kişi itibar etmektedir.
Ortaçağ Avrupa’sında grimoire denilen birçok büyü kitapları satılıyordu. Bu büyü kitapların çoğu para, şöhret, mevki, aşk, düşmana zarar vermek gibi abed konularda başarı vaat eden kara büyü kitaplarıydı. Bir yandan oruçlar ve riyazetler uygulamaları, İsa, Meryem, Anaya, Azizlere, Tanrılar için uzun dualar, haykırışlar sunmaları ön görürken diğer yandan demonlar ve cinler çağırılıp, uygulayıcının isteklerini yerine getirmek için çağırılar uygulanıyordu. Bu grimoire'lar hazırlanırken Lemegeton'dan fazlasıyla alıntılar yapılıyordu.
Grimoire’lar satmak üzere düzenlenmişti ve birçok yerden alıntılar yaparak tahrifatlar uygulanıp, çarpıtılıyordu. Genellikle yazarları ise Papalara ve Peygamberlere atfediliyordu. Ancak grimoire’lar zaman zaman The Lesser Key of Solomon’dan alıntı yapmış olsalar da Lemegeton bu sınıfa dahil olmuyor.
The Lesser Key of Solomon, kutsal metinleri andıran yetkin ve zengin bir dilde yazılmış ve Yahudi kökenlidir. Hristiyan unsuru yoktur.
Buraya kadar gelmişken Süleymanı da anlatmamak olmaz. Bilindiği gibi Kral Süleyman, Yahudi tarihinin yegane altın çağında tahta oturduğu söylenir. Öldükten kısa bir süre sonra İsrail ikiye bölündü. Ülkenin Kuzey kesimi İsrail adını korudu. Kültürel olarak ülkenin diğer bölümü Kenanlılarla asimile olmaya başladı ve Kenanlıların din inancı ve gelenekleri devraldı. Bununla beraber ülkenin güney kesimi Yahuda adını aldı. Ülke ikiye bölündükten sonra uzun sürgün ve dağılma dönemine girmişti. Süleyman kendi mabedini inşa etmişse de bile Süleyman, yahudiler tarafından bir peygamber olarak değil, bir kral olarak görünürdü. [2][3]
Bu kitapta uygulayıcı için ön görülen dualar, uzun riyazetler, oruçlar ve talimatlar açışından modern majisyenler tarafından çağırılan varlıklar kıyasla daha ürkütücü gelmiş olamılıdır ki, pek rağbet görülmemiştir. Crowley, Lemegeton üzerine bir takım çalışmalar yapmış olsa da bile bu çalışmalarda pek başarı sağladığı söylenemez. Süleyman’a atfedilmiş kitaplar gibi Ortaçağ grimoire’lar modern majisyenler tarafından tehlikeli ve uzak durulması gereken uygulamalar olarak belirtilir.
Bu bölüme devam etmeden önce etimolojiye ve Lemegeton’un bölümlerine biraz giriş yapalım.
Etimoloji
Metin daha doğru bir şekilde “Lemegeton Clavicula Salomonis” veya “The Lesser Key of Solomon” olarak adlandırılır. En yaygın olarak kullanılan “The Lesser Key of Solomon” başlığı aslında el yazmalarında hiç geçmemektedir. A.E Waite, 1898 tarihte yazdığı The Book of Black Magic and of Pacts kitabında, Clavicula Salomonis ve Lemegeton arasında ayrım yapmak için “so-called Greater Key” ve “Lesser Key” terimlerini kullanır, bu yüzden bu başlığı ilk Waite ortaya attıktan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.
Latince goetia terimi, demonların veya kötü ruhların çağırılması anlamına gelir. Eski Yunanca γοητεία (goēteía) kelimesinden türetilmiştir ve “büyü” veya “büyücülük” anlamlarına gelir.
Ortaçağ ve Rönesans Avrupa’sında, bazen asil kabul edilen theurgia (teurji) ve magia naturalis’in (doğal büyü) aksine, goetia genellikle kötü ve sapkın olarak kabul edilmiştir. Heinrich Cornelius Agrippa’nın Three Books of Occult Philosophy kitabında, “Goetia tahlihsizliktir, kötü ruhların ayinlerinden oluşan kirli ruhların ticareti, yasadışı tılsımlar ve ayıplamalar vardır ve tüm yasalar tarafından lanetlenir.” şeklinde ifadeler görülebilir.
The Lesser Key of Solomon’un bölümleri
Ars Theurgia Goetia
Ars Theurgia Goetia, Trithemius’un Steganographia’sından türetilmiştir. Aktarım nedeniyle ruhların sigilleri ve düzeni farklıdır. Bu bölüme, Ars Goetia ve Ars Paulina’da bulunan benzer ritüellerle bazı yönler ile çelişen ve Steganographia’da bulunmayan ritüeller eklendi. Ritüel içerisinde çağırılan ruhların çoğu pusula noktalarına bağlıdır: mesela dört imparator ana noktalara bağlıdır (doğuda, Carnesiel, batıda Amenadiel, kuzeyde Demoriel, güneyde Caspiel).
Ars Paulina
Trithemius’un Steganographia’sının üçüncü kitabından ve Heptameron’un bölümlerinden türetilmiştir. The Magical Calendar’dan öğeler, Robert Turner’ın Archidoxes of Magic’inin 1656 çevirisinde astrolojik sigillerden ve silahlardan ve 1641 yılından tekrar tekrar söz edilmesi, bu bölümün on yedinci yüzyılın ikinci yarısında yazıldığını gösterir. 2 Corinthians 12:2–4 ve Pavlus’un Apocryphal Apocalypse yorumlarına bakıldığında, Pavlus’un göksel güçlerle iletişim kurma gelenekleri neredeyse Hristiyanlığın kendisi kadar eskidir. Ars Paulina sırasıyla iki kitaba bölünmüştür, ilk günün yirmi dört saati ile hizalanmış yirt dört meleği detaylandırıyor, ikincisi (daha çok heptameron’dan türetilmiştir) zodyak derecesenin 360 ruhunu anlatıyor.
Ars Almadel
Trithemius ve Weyer, bu bölümün arapça kökenli olduğunu iddia etmişlerdir. 15. yüzyıldan kalma bir kopya ile Robert H. Turner tarafından onaylanmıştır ve İbranice kopyalar 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Ars Almadel, uygulayıcıya, melekler korkutma aracılığı ile temas etmeyi amaçlayan özel tasarımlara sahip bir balmumu tabletinin nasıl oluşturulacağını öğretir.
Ars Notoria
Ars Notoria, uygulayıcıya, eidetik hafıza ve anında öğrenmeyi amaçlayan bir dizi dua içerir (The Sworn Book of Honorius’takilerle ilgilidir). Lemegeton’un bazı nüshaları ve baskıları bu çalışmayı tamamen atlar; A.E Waite, Lemegeton’u tarif ederken bu bölümü tamamen görmezden geldiğini görebilirsiniz. Aynı zaman da bu bölüm Ars Nova olarak da bilinir.
Zamanında majikal, öğreti ve uygulamarının odak noktası Goetia evokasyonları olan 1969 yılında Amerika, Los Angelos’ta Carroll Runyan tarafından kurulan Ordo Templi Astarte, hala da faaliyet sürdürmektedir. Kültürel, Antrolopoloji üzerine ihtisas yapmış ve majikal adı Frater Thabian olan Runyan, ayrıca Golden Dawn mabedinde ritüel görevliliği yapmış, Vajrayogini Tantrik Budizm inisiyasyonlarını almış, Framasonluğun iskoç ve York derecelerini tamamlamış, ökült camianın kültürlü, renkli ve esprili bir elemanıdır
( benim gibi xD(!) ).
Runyan, The Book of Solomon's Magick kitabında ve The Magick of Solomon videolarında ayrıntılarını sunduğu sisteminde Goetia’nın 72 varlığı önceden Armadel’de söz edilen 72 meleklerden kendisine tekabül edeni birlikte kara bir ayna ile çağırıyor. Runyan sistemin temelinde oto-hipnozun yattığı ve varlıkların bilinç-altı projeksiyon aracılığı ile tezahür ettiklerini savunur. Çalışma başlamadan önce 4 başmelek çağırılır ve uygulayıcı ile özdeştirilir. Çalışma süreci bir majikal çember içerisinde gerçekleştirilir. Aslen bu çember, “The Magical Circle of Solomon” olarak adlandırılır fakat Runyan kendi sisteminde bu çember de bir takım değişiklikler yapar.
The Magical Circle of Solomon, goetia bölümünde geçer. Çemberin görüntüsü yan tarafta verilmiştir:
Dilerseniz anlatıma devam etmeden önce bu çemberi biraz daha yakından tanıyalım. Zira bu da Lemegeton için önemli konulardan olduğunu düşünüyorum. Çember, uygulayıcı içerisinde olduğu
süreçte kötü ruhlardan ve onların kötülüğünden korunmak için kullanılır. Bu çember, 9 feet (275 cm) genişliğinde yapılır ve EHYEH’den başlayıp, LEVANAH ile biten ilahi isimler etrafına yazılır
[4]. Çemberin detaylı hazırlanışı Ars Goetia’da geçiyor:
(Kısaltılmıştır.)
“Renkler- Dış ve iç kısımda kalan boşluk, yılanla* çevrilmiş ve yılanın vücüduna
ibranice kutsal isimlerin üzerine yazılmış olan kısmı, parlak koyu sarı olmalıdır.
Çemberin merkezinde yer alan içinde “MASTER” yazan karenin içi kırmızı
olmalıdır. Tüm kelimeler ve harfler siyahtır. Altı köşeli yıldızların (hexagram)
uçlarında oluşan üçgenlerin içinde A,D,O,N,A,I yazan kısmı parlak sarı ile
doldurulmalı, t- şekli olan merkez kısım mavi veya yeşil olmalıdır. Çemberin
dışındaki pentagramın(beş köşeli yıldız), uç kısımlarında oluşan “Te, tra, gram,
ma, ton,” yazan üçgenlerin içi parlak sarı ile doldurulmalı ve içinde T haçı olan
merkez kısmının içi kırmızı olmalıdır.”
(bölüm: goetia, sayfa: 41)
(Bu, Lemegeton türkçe çevirisinden alıntı yapılmıştır. Çemberin
hazırlanışı daha anlaşılır olması için kısa bir bölümü ele alınmıştır.)
Devam edelim. Çalışma sürecinde uygulayıcı çember içerisinde durduğunu söylemiştim ve kara ayna çember dışında durur. Video dikkatle izlerseniz bu süreç daha dikkatli ve detaylı anlatılıyor aynı zaman da anlatım yapılırken gösteriliyor.
Şunu da ekleyim, Çembere LEVANAH ve EHYEH gibi ilahi varlıkların ismi eklendiğini söylemiştim. Runyan kendi sisteminde, çembere ilahi isimler olarak Baal ve Astarte gibi eski Kenani tanrılar ve tanrıçalar semboller eklemiştir. Bununla beraber süleyman’ın çemberinde kullanılan kabala’daki ibrani harfler yerine onlara tekabül eden Finike harfler kullanmıştır.
(Aşağıdaki fotoğraf, Runyan’ın kitabında bulunan çember. Pentagram şeklinde olan,
29. sırada olan Astaroth’un sigili. Onun bir üstünde olan ise 1. sırada
olan Bael’in sigili).
Runyan bu iki varlığın ismini Ba’al ve Astarte olarak kullansa da Lemegeton’daki isimleri Bael ve Astaroth’dur.
Aynı zamanda Runyan, evli bir çift’in arasında cinsel ilişkiyi
güçlendirmesi için bu çember aracılığıyla Ba’al ve Astarte davet edip
aralarındaki cinsel bağı güçlendirebileceğini söyler:
“Siz ve eşiniz cinsel aranızdaki ilişkiyi biraz sıkıcı bulmaya başlıyorsanız, Ba'al ve Astarte'yi hayatınıza davet edin ve romantik aşkın ateşini yeniden alevlendirebilirsiniz.” [6]
Sonraki zamanlarda Goetia üzerine çalışma yapan başka majisyenlerde elde ettikleri deneyimlerini ve çalışmalarında kullandıkları teknikleri kitap halinde aktarmışlardır. Bunların arasında Konstantinos “Summoning Spirits” kitabında sadece Goetia varlıkları değil, diğer majikal varlıkları çağırmak için komple bir majikal el kitabı hazırlamıştır. Steve Savedow, “Goetic Evocation” adında ilginç ve ayrıntılı bir kitap hazırlamıştır. O.T.O cemiyetinin önemli görevlisi olan Lon Milo DuQuette, “My Life with Spirits” kitabında alaylı bir üslüb ile yaşam öyküsünü ve Goetia çalışmalarında geçirdiği ilginç deneyimlerini aktarmıştır. Aynı yazar, “Gods of the New Millennium” kitabında Goetia konusunu ele
almaktadır.
Gerçekten bu yazıyı hazırlarken çok zevk aldım ve daha ayrıntılı olması için araştırmalar yaparken daha farklı şeyler öğrendim. Umarım bu konu için sizlere yardımcı olabilmişimdir. Bu konuyu kendiniz yakından takip edebilmeniz ve araştırmanız için eğer yöneticiler için de bir sıkıntı olmazsa bu kitapların pdf'lerini aşağa bırakıyorum. 5 bölümün türkçe hali ve ingilizce halini ekleyeceğim sadece:
Link: https://mega.nz/folder/hgY3HQhC#NNevGp3y9DqNbKWvEMlQGg
Güvenlik açısından pdflerin virüs kontrol sonuçlarını txt içerisine linkleri ekledim.
Bu yazının Kaynakçaları:
[1] - https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias
almanacs-transcripts-and-maps/key-solomon-king-clavicula
salomonis
[2] - https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon
[3] - https://tr.wikipedia.org/wiki/Süleyman
[4] - https://www.sacred-texts.com/grim/lks/lks08.htm
[5] – Carrol Runyan: The book of Solomon's Magick (Page: 105,
Figure 1)
[6] – Carrol Runyan: The Book of Solomon’s Magick (Page: 105)
Bu yazı için kullandığım ana kaynakça: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lesser_Key_of_Solomon
Hepinize iyi çalışmalar dilerim...
Son düzenleme: