vasat fikirler
Üye
Sevgili arkadaşlar; pek çok gençte ülkesinden nefret etme ve bir yolunu bulup dışarı kaçma ve orada bir hayat kurma eğilimi görüyorum. Bunda da elbette çok haklılar. Bir insan dünyaya geldiğinde olduğu gibi kabul görmeyi ve sevilmeyi, önemsenmeyi bekler. Başka da hiçbir şey beklemez. Lakin bizden önceki nesil, sebepleri tartışılır olmakla birlikte, yeni nesle, yani sizlere; eğer üniversite sınavında iyi bir sıralama yapamazsanız kabul edilmeyecek ve sevilmeyeceksiniz diye hissettirdiler. Bununla birlikte tahminimce bu genç neslin çoğu ülkedeki insanların ortalama haline, onların genel konularına, siyasetine, laf akçelerine bakarak insanlık için esas kıymetli olan kültür sanat ve felsefe benzeri şeylere ne kadar kıymet verilmediğini görerek ülkesinin insanına küstü. Ancak size şunu söylemek istiyorum ve bu yazıyı o yüzden farkındalık kategorisi altında yazmayı uygun gördüm: Artık o eski kafalı nesil kalmıyor. Normalde bir kültürün aydınlanması yahut reform geçirmesi için 200-300 sene ve çok sayıda aydın gerekir. Bununla birlikte bir de bu aydınları destekleyecek otorite gerekir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise bunların hiçbirine gerek yok. Kim olursanız olun okuma yazma biliyorsunuz ve istediğiniz yere istediğiniz şeyi yazabiliyorsunuz. Muhtemelen son söylediğime itiraz ediceksiniz hayır gazetecileri tutukluyorlar falan diye, haklısınız ancak ben ortaçağı bilip orayla kıyasladığım için böyle söylüyorum. Hem ayrıca sizin dediğinize de yanıt olarak söylüyorum ki umutlu olun; sizin sayenizde düşünce özgürlüğü ortamı çok daha geniş yaşam olanağı bulacaktır. Bu yüzden yeni neslin ilk işi, bir an önce düşünce ve ifade özgürlüğünü toplumumuzda pekiştirme amaçlı olabildiğince çok yazmak, okumak ve konuşmak - tartışmaktır. Medeniyetler ve insanlık; dinler ile kurulmuştur ve dinlerin görevi artık sona ermiştir. Artık insan, dindar ve fanatik olan değil; düşünen, tartışan ve evrensel olandır. Evrensel insan haklarını konuşmuyor muyuz? Bunlarla ilgili ortaya konabilecek karşı savların hepsinden haberdar olduğumu da lütfen göz ardı etmeyin. Mesele benim yanılmam ya da sizin dininizi çok sevmeniz değil: Şu düşünce özgürlüğü bi pekişsin de ben de doya doya yanılayım onu istiyorum. Herkes yanılsın, yanlışını düzeltsin, birbirine katılmasın, saçmalasın. Esneyin biraz: Düşüncelerden ötürü savaşların çıktığı dönem bitti artık. Bundan gayrısı insanoğluna yakışmaz.