Aurora
Teğmen
Yoga felsefesine göre, evren Yuga adı verilen farklı dönemlere sahiptir. Nasıl ki dünyada 1 yıl 4 mevsimden oluşuyorsa evren de tekrar eden 4 döneme sahiptir. En büyük Kozmik Döngü Maha Yuga (Büyük Çağ)'dır. Ve bu dönem Krita Yuga, Treta Yuga, Dvapara Yuga ve Kali Yuga olarak 4 döngüden oluşur (yuga; Sanskritçedeki yuj kelimesinden türemiştir (yoga kelimesi gibi), birleştirmek veya bağlamak anlamına gelir. Burada "çağ", "nesil" veya "zaman dilimi" olarak dönemlerin birleştirilmesi anlamıyla kullanılır.)
Yaklaşık 20 ciltlik Mahabarata’nın en önemli bölümü olan ‘Bhagavad Gita’ kozmik dönemler hakkında özetle şöyle der: söz edilen 1000 çağlık dönem (Maha yuga) Brahma’nın 1 gününe eşittir ve bu çağlardan her biri dört Yuga’yı içerir4,32 milyon güneş yılı 1 kalpadır (Brahma'nın 1 günü) – evrenin yaratılışının ve yıkımının tam bir döngüsü.
Her yugadan önce bir ara "şafak" ve "alacakaranlık" gelir (her biri 400 tanrı yılı kadardır). Krita yuga toplam 4.800 tanrı yılı; Treta yuga toplam 3.600 tanrı yılı; Dvapara yuga 2.400 tanrı yılı; ve Kali yuga 1.200 tanrı yılı kadardır. Her tanrı yılı 360 insan yılı sürdüğünden, bir maha yuga insan zamanına göre 4.320.000 yıl uzunluğundadır, ki bu da tam ömrü 1000 yıl süren Brahma'nın hayatında sadece bir gündür. Görünüşe göre evren Brahma'nın hayatının sonunda sona erecektir, ancak Brahmalar da sayısızdır ve her yeni Brahma ile yeni bir evren yeniden doğar.
Sonsuzluğun içinde tekrarlanan Tanrısal günlerden sadece bir günün, bizim anladığımız, kullandığımız birim üzerinden süreleri ise şöyledir:
Satya/Krita Yuga: (Aydınlık/Kamil çağı) “Adını o devirde tek bir inanç oluşuna borçlu. O devirde bütün insanlar kamildi. Kutsallık o devirde hiç azalmadı, insanlar hiç düşmedi. İlahlar, ifritler, Yakşalar (iyi ruhlar), Rakşalar (kötü ruhlar), Nagalar (yılanlar) yoktu. İnsanlar ne aldılar ne sattılar. Zengin ve fakir yoktu. İşçiliğe gerek yoktu çünkü insanlar bütün isteklerini irade gücüyle sağlıyorlardı. En önemli fazilet dünyevi arzuları terk etmekti. Hastalık yoktu, yaşlanmak yoktu. Kin, kibir, kötü düşünce, keder ve korku yoktu. Bütün insanlar en yüksek ululuğa erişebiliyordu. Evrensel ruh Narayana’ydı, o beyazdı. O herkesin sığınağıydı ve herkes onu aramaktaydı. Kamil Çağ baştan sonuna dek insan benliğinin evrensel ruhla birliğini içerirdi.”
Toplam süresi 1.728.000 dünya yılıdır. - MÖ. 10.000 ve öncesi dönemi.
Treta Yuga: (Eylemler çağı) “Treta Yuga’da adaklar başladı ve dünya ruhu kırmızıya boyandı. Fazilet bir çeyrek azaldı. İnsan gerçekleri aradı ve ayinler uyguladılar. İstediklerini vererek ve çalışarak elde ettiler.”
Toplam süresi 1.296.000 dünya yılı – MÖ. 10.000 ve 5.000 dönemi.
Dwapara Yuga: (Akıl çağı) “Dvapara Yuga’da dünya ruhu sarıydı. Fazilet yarıya indi. Veda, Krita Yuga’da tek bir kitaptı, ama bu çağda dörde bölündü. Birçok kişi bu dört Vedalar üzerinde bilgi sahibiyken, bazıları sadece üç, veya birini bilmekteydi. Zihin gücü düştü, Hakikat eridi ve arzular, felaketler ve hastalıklar geldi. Bunlardan dolayı insanların cezalardan geçmeleri gerekti. Günahların yaygınlığından dolayı bir çökme çağıydı.”
Toplam süresi 864.000 dünya yılı- MÖ. 5.000 ve 600 dönemi.
Kali Yuga: (Karanlık çağ) “Kali Yuga’da (şimdiki zaman) dünya ruhu siyah oldu. Bu demir çağıdır. Sadece çeyrek fazilet kalmıştır. Dünya kedere boğuldu, insanlar şerre döndüler, hastalıklar geldi, bütün yaratıklar soysuzlaştılar, kutsal ayinler ters sonuç vermekte, her şey değişimlere girmekte ve bir çok Yugaları yaşayanlar dahi değişime tabi olmaktadır.”
Toplam süresi 432.000 dünya yılıdır. Kali Yuga, 5.122 yıl önce başladı ve 2021 CE itibariyle 426.878 yılı kaldı. Kali Yuga, MS 428.899 yılında sona erecek.
Kaynaklar:
Mahabarata, Bhagavad Gita
Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions, Yuga
David Alexander Beaudoin, What is Kali Yuga?
Mahabarata, Bhagavad Gita
Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions, Yuga
David Alexander Beaudoin, What is Kali Yuga?